Jak być wystarczająco dobrym rodzicem?

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom zarówno rodziców jak i specjalistów pracujących z dziećmi i młodzieżą w ramach tegorocznych projektów stworzyliśmy unikatowy program warsztatów kompetencyjnych dla rodziców i opiekunów.

Mimo, że są częściami często różnych programów razem tworzą spójną i przemyślną całość. Warsztaty prowadzone są przez specjalistów i praktyków, a Fundacja gwarantuje BEZPŁATNY udział wszystkim zainteresowanym. Miejsc ubywa z każdą chwilą, gdyż zajęcia mają charakter warsztatowy i grupa nie może przekroczyć 15 osób.

Poniżej harmonogram aktualnych spotkań w roku 2018!

II. Rozwój dziecka – klucz do sukcesu

Termin: 24.03.2018, g.: 9:00-14:00
Chcemy przybliżyć wszystkim rodzicom normy rozwojowe: które zachowania u dziecka, nastolatka powinny ich zaniepokoić, a którymi nie muszą się martwić. Powiemy jakie kryzysy są wpisane w prawidłowy rozwój człowieka oraz jak je pozytywnie przechodzić. Przedstawimy też najczęstsze zaburzenia na poszczególnych etapach rozwoju, jak je dostrzegać i jak im przeciwdziałać.
Warsztat poprowadzi: Katarzyna Kloc

III. Władcy much – Twoje dziecko w grupie rówieśników

Termin: 14.04.2018, g.: 9:00 – 14:00
Warsztat adresowany do rodziców dzieci w wieku szkolnym. Podczas zajęć prześledzimy rozwój społeczny dzieci i pojawiające się w tym czasie zagrożenia, trudności i wyzwania, które czekają na dziecko próbujące się odnaleźć w różnych grupach i rolach. Rodzice dowiedzą się, jakie symptomy powinny ich zaniepokoić
– na przykład, które świadczą o tym, że ich dziecko „wpadło w złe towarzystwo”, a które o tym doświadcza przemocy rówieśniczej. Wszyscy nauczą się jak wspierać rozwój społeczny dziecka, dostosowując się do jego wieku i potrzeb, jak pomóc mu w trudnościach, a kiedy pozwolić mu radzić sobie samodzielnie.
Warsztat poprowadzi: Magdalena Kot

IV. Asertywna komunikacja z nastolatkiem – to możliwe!

Termin: 19.05.2018, g.: 9:00-14:00
Warsztat adresowany szczególnie do rodziców nastolatków. Dzięki praktycznym ćwiczeniom prowadzonym pod okiem trenera i psychoterapeuty młodzieży pokażemy, że dobra i wspierająca obie strony komunikacja jest możliwa w tym trudnym rozwojowo okresie. Rodzicom podpowiemy jak nie dać się „tyranii” dorastających dzieci, a także jak nie zerwać bliskiej więzi z nastolatkiem. Zgłębimy niełatwy język współczesnej młodzieży oraz ich sposób komunikacji z otoczeniem i spróbujemy się pochylić na ich problemami, bo zrozumienie to pierwszy krok do porozumienia.
Warsztat poprowadzi: Kazimierz Ździebło

V. Kiedy pójść do psychologa? Problemy emocjonalne i zaburzenia psychiczne u młodzieży

Termin: 16.06.2018, g.: 9:00-14:00
Dojrzewanie to jeden z najbardziej radykalnych okresów rozwojowych, nie tylko dla dzieci, ale również dla opiekunów, którzy często borykają się z wieloma wątpliwościami i trudnościami dotyczącymi prawidłowego rozwoju swoich dorastających dzieci. Dzięki warsztatowi ze specjalistą i praktykiem przyjrzymy się najczęściej występującym problemom i zagrożeniom tego okresu. Najnowsza rzetelna wiedza oraz praktyczne przykłady i ćwiczenia pozwolą na mądre wspieranie swoich podopiecznych, a także na szybkie i adekwatne reagowanie w sytuacjach zagrożenia zdrowia.
Warsztat poprowadzi: Amelia Wałczyk

VI. Wszystko, o co może zapytać Cię Twoje dziecko – trudne rozmowy na każdy temat

Termin: 6.10.2018, g.: 9:00-14:00
Ten praktyczny i wypełniony doświadczeniem warsztat ma przybliżyć rodzicom techniki i narzędzia komunikacyjne, które umożliwią prowadzenie satysfakcjonujących rozmów zarówno z dociekliwym pięciolatkiem, jak i ze zbuntowanym nastolatkiem. Wiemy, że rozmowa to nie tylko narzędzie wychowawcze, ale przede wszystkim podstawowy budulec więzi z dzieckiem–niezbędnym do prawidłowego rozwoju.
Warsztat poprowadzi: Katarzyna Kloc

VII. Depresja – cichy zabójca

Termin: 27.10.2018, g.: 9:00-14:00
Na warsztacie opowiemy o objawach depresji, które u młodzieży i dzieci wyglądają inaczej niż u dorosłych, aby nie przeoczyć momentu, gdy trzeba udać się do specjalisty. Ale przede wszystkim skupimy się na zwiększeniu kompetencji rodziców w rozmawianiu z dziećmi o emocjach, także o różnych odcieniach smutku, złości, samotności. Porozmawiamy, jak mądrze wspierać swoich podopiecznych i rozumieć ich potrzeby.
Warsztat poprowadzi: Hanna Lernacińska

VIII. Wiem, jak chronić moje dziecko

Termin: 24.11.2018, g.: 9:30-14:30
Warsztat skierowany przede wszystkim do rodziców, którzy chcieliby przyjrzeć się mechanizmom i objawom tworzenia się uzależnień. Specjaliści powiedzą nie tylko o aktualnych zagrożeniach ze strony ciągle nowych substancji, ale również o zachowaniach ryzykownych, na co zwrócić uwagę i jak budować więź z dzieckiem, by je chronić przed uzależnieniem.
Warsztat poprowadzą: Magda Żeleźna i Artur Kukulski

Informacje i zapisy: 71 338 30 03. Zapraszamy do kontaktu już dziś!