„MożeMY” 2019

Fundacja PozyTYwka serdecznie zaprasza szkoły ponadpodstawowe z terenu Wrocławia do zgłaszania udziału w kolejnej edycji projektu MożeMY!

W ramach całego projektu przeprowadzimy do końca roku 2019 40 warsztatów we wrocławskich szkołach ponadpodstawowych. Do wyboru są trzy tematy warsztatów. Każde ze spotkań będzie trwało 3 godziny. Klasy mogą realizować jeden, dwa warsztaty, bądź cały cykl czterech spotkań. Każdy warsztat jest spójną, zamkniętą całością wyposażającą uczniów w konkretne umiejętności. Warsztaty będą prowadzone w mniejszych grupach, duże klasy będą dzielone na dwie grupy.

1. „Każdy jest inny” – warsztat poświęcony tematyce walki z uprzedzeniami oraz kształtowania wzajemnego szacunku. Z uwagi na problem związany z narastającą agresją zarówno fizyczną, psychiczną jak i werbalną, bezpośrednią jak i pośrednią (np. za pomocą mediów
    społecznościowych), warsztat wychodzi naprzeciw uczniom i nauczycielom zaniepokojonym tym zjawiskiem. Nauka otwartości i oswajanie adolescentów z różnorodnością pomaga kształtować postawy prospołeczne. Adolescenci natomiast podnoszą swoje
    kompetencje psychospołeczne.
  2. „Zdrowa głowa” – warsztat poświęcony zagadnieniom zdrowia psychicznego. Niepokojące statystyki dotyczące wzrostu zachorowań na depresję oraz coraz wyższe wskaźniki młodzieży, która podejmuje próby samobójcze lub samookaleczenia, są dla nas niezwykle alarmujące. Pomimo popularyzacji tych tematów, młodzież często
    nie wie czym jest depresja młodzieżowa, jakie choroby psychiczne mogą się pojawiać w okresie nastoletnim oraz jak dbać o swoje zdrowie psychiczne, żeby zminimalizować ryzyko ich wystąpienia. Niniejszy warsztat ma na celu wzmacniać kompetencje zarządzania swoimi zasobami w taki sposób, aby adolescenci mogli cieszyć się zdrowiem psychicznym, a w razie jakichkolwiek trudności w tym zakresie – żeby znali miejsca do których mogą udać się po pomoc.
  3. „W relacJAch” – warsztat wzmacniający kompetencje miękkie, w zakresie nawiązywania i podtrzymywania znajomości, ról społecznych, dawania i przyjmowania konstruktywnej krytyki, stawiania granic w relacji z bliskimi osobami, balansowanie potrzeb swoich i cudzych, umiejętne przechodzenie przez różne etapy
    przyjaźni. Doświadczenie prowadzących pokazuje, że młodzież nie ma wiedzy dotyczącej funkcjonowania w relacjach społecznych. Jest to szczególnie istotne, ponieważ popularyzacja technologii, w tym mediów społecznościowych doprowadziła do pewnych wypaczeń
    w zakresie kreowania relacji „twarzą w twarz”.

Zgłoszenia i wszelkie informacje: koordynator projektu – Martyna Woch tel. 71 338 30 03

Kolejną propozycją dla młodych ludzi będzie grupa socjoterapeutyczna.

Wieloletnie prowadzenie socjoterapii przez specjalistów pracujących w Fundacji pokazuje, że jest to efektywna i potrzebna forma pracy pedagogiczno-psychologicznej, przeznaczona dla dzieci i młodzieży, które z różnych powodów nie posiadają prawidłowych wzorców relacji
społecznych. Socjoterapia stanowi dla nich korektywne doświadczenie, dzięki któremu uczą się nawiązywania zdrowych relacji z rówieśnikami i dorosłymi, komunikacji, prawidłowego rozpoznawania i wyrażania
emocji, radzenia sobie z konfliktami etc. Zdobyte umiejętności pozwalają na podniesienie ich samowiedzy i samooceny, Obniżają też ryzyko sięgania po używki, stosowania przemocy i wykluczenia społecznego.

Spotkania trwają 3 godziny lekcyjne, raz w tygodniu, we wtorki godz. 18. Zapraszamy szczególnie młodzież z klas pierwszych. Jest jeszcze kilka wolnych miejsc!

Punkt interwencyjno – konsultacyjny dla młodzieży

Punkt Konsultacyjny umożliwi młodym ludziom zasięgnięcie profesjonalnej pomocy, dokładny opis problemu, ustalenie jego możliwych przyczyn i jeśli to będzie konieczne – przekierowanie do dalszych specjalistów.
Punkt Konsultacji Psychologicznych jest czynny w poniedziałki od 14 do 18. Każdy beneficjent może skorzystać z maksymalnie czterech spotkań z psychologiem.

Informacje i zapisy: 71 338 30 03, zapraszamy do kontaktu.