Warsztaty dla rodziców

W ramach programu „Na dobry początek” proponujemy wszystkim rodzicom i opiekunom warsztaty kompetencji wychowawczych. Sprawdzeni specjaliści, a przede wszystkim praktycy…, podzielą się nie tylko wiedzą, ale również podpowiedzą konkretne sposoby radzenia sobie w różnych trudnych sytuacjach wychowawczych.

Poniżej harmonogram warsztatów:

I. Jak sobie radzić z urwisem?

Termin: 27.05.2017

Czas trwania: 9:00- 14:00

Czy Twoje dziecko jest kłótliwe, ma problemy z przestrzeganiem norm i zasad, bywa agresywne i prowokujące? Jeśli chcesz nauczyć się technik wychowawczych, pomocnych w radzeniu sobie z trudnymi zrachowaniami swojego dziecka, to te warsztaty są właśnie dla Ciebie! Warsztaty przeznaczone są dla rodziców dzieci w wieku od 6-10 lat. Podczas spotkania zaprezentujemy metody poznawczo-behawioralne do pracy z dziećmi przejawiającymi zaburzone zachowania. Zapraszamy!

Warsztat poprowadzi: Hanna Lernacińska

II Grzeczne, ciche, nieśmiałe, posłuszne – Nie zapomnij o swoim dobrym dziecku!

Termin: 14.10.2017

Czas trwania: 9:00- 14:00

Dzieci, które nie sprawiają problemów wychowawczych, szczególnie, jeśli mają bardziej absorbujące rodziców, problemowe rodzeństwo, często znajdują się na uboczu wszelkich działań i uwagi rodziny. Nie robią kłopotu, dobrze się uczą, są obowiązkowe i pomocne, nie wdają się w kłótnie, nie mają konfliktów w szkole czy na podwórku, więc nie poświęca im się wiele czasu i uwagi, tym bardziej, że sprawiają wrażenie, że tego nie potrzebują, bo świetnie radzą sobie same. Warsztat przeznaczony dla rodziców „grzecznych” dzieci, skoncentrowany na poznawaniu potrzeb i oczekiwań. Porozmawiamy o trudnościach, które mogą przeżywać, o lękach, o świecie wewnętrznym, o mocnych i słabych stronach.  Rodzice dowiedzą się, jak wspierać swoje dziecko, być z nim i dawać mu poczucie bezpieczeństwa. Nauczą się również rozpoznawać symptomy trudności dziecka i rozumieć, kiedy nieśmiałość jest czymś normalnym, a kiedy objawem zaburzenia, czy lęki przeżywane przez dziecko są normalnym rozwojowym zjawiskiem i czy powinno ich zaniepokoić zamiłowanie pociechy do porządku.

Warsztat poprowadzi: Magdalena Kot

III Kryzys wieku dorastania – zagrożenia i szanse

Termin: 18.11.2017

Czas trwania: 14:30- 19:00

Dojrzewanie to jeden z najbardziej radykalnych okresów rozwojowych, nie tylko dla dzieci, ale również dla opiekunów, którzy tym razem przeżywają go z innej perspektywy. Na warsztacie przyjrzymy się zjawiskom towarzyszącym dojrzewaniu: fizjologicznym, psychologicznym i społecznym w świetle najnowszych badań i szybkich zmian cywilizacyjnych. Przyjrzymy się mitom dotyczącym tego procesu, zmierzymy się z własnymi lękami i oczekiwaniami wobec młodzieży i spróbujemy stworzyć pozytywny plan, na korzystne przejście przez naszych podopiecznych tego kluczowego etapu w stawaniu się niezależnym człowiekiem.

Warsztat poprowadzi: Kazimierz Ździebło

Wszystkie warsztaty są BEZPŁATNE.

Warsztaty odbywają się w siedzibie Fundacji: ul. Gajowicka 164/1, 53-150 Wrocław

Informacje i zapisy: 71 338 30 03

Zapraszamy, więcej o programie tutaj.