Canti Spazializzati – cykl warsztatów i koncertów

Czym jest Canti Spazializzati?

W wolnym tłumaczeniu Canti Spazializzati to piosenki/dźwięk uprzestrzenniony. Mocno upraszczając, koncert na nagłośnieniu wielokanałowym różni się od zwykłego koncertu tym, że na regularnym koncercie dźwięk dobiega do nas z przednich kolumn z dwóch kanałów, gdzie dźwięk rozłożony jest równomiernie. Podczas koncertu na nagłośnieniu wielokanałowym słuchacz jest otoczony głośnikami, a tym samym dźwiękiem. Dodatkowo dźwięk ten może „wędrować” po głośnikach, co daje poczucie przestrzenności. Zapraszani przez nas artyści i kompozytorki zawsze prezentują nowe utwory dedykowane konkretnym przestrzeniom, w których organizujemy koncerty.

Canti Spazializzati Sound Lab 2022

9-10.04 – WARSZTAT 2 – Field Recording Online Streaming i spacer dźwiękowy z Tomaszem Pizio

Drugi weekend warsztatowy Canti Spazializzati Sound Lab 2022 przybiera formę hybrydową! W sobotę spotkamy się online, by wysłuchać wykładu poświęconego technice i społeczności skupionej wokół streamowania nagrań terenowych.

W niedzielę zapraszamy Was do galerii Studio BWA Wrocław, w podwórku Ruska 46. Przyjrzymy się nagrywarkom, które umożliwiają dzielenie się nagraniem w czasie rzeczywistym. Wyjdziemy też w teren, by sprawdzić ich możliwości w miejskiej audiosferze. Wspólnie posłuchamy zbieranych przez nagrywarki dźwięków.

Tematem obu spotkań będzie transmisja dźwięku na żywo, szczególnie w warunkach terenowych, poza studyjnych. Skupimy się na kwestiach technicznych jak również kolektywach wytworzonych wokół tego zagadnienia. Przeanalizujemy komponenty i metody potrzebne do stworzenia live streamu. Pokażemy, że to dostępne i nietrudne w użyciu urządzenia. Przyjrzymy się przykładom istniejących streamów – instalacji stałych i tymczasowych, a także festiwali i akcji związanych z tym tematem.

Warsztaty poprowadzi Tomasz Pizio – pejzażysta dźwiękowy zajmujący się głównie nagraniami terenowymi środowisk naturalnych, ale nie stroniący też od audiosfer industrialnych czy miejskich. Preferujący długą formę dźwiękową i szeroki pejzaż. Regularnie udostępniający nagrania na mapach dźwiękowych aporee, kilkukrotny uczestnik projektu Reveil skupiającego live streamy w International Dawn Chorus Day. Członek kolektywu dźwiękowego SZSZRZ i projektu radio.earth. Wydaje swoje nagrania terenowe w labelu Szara Reneta, na kompilacjach poświęconych tematowi Field Recordingu, oraz w ramach audycji Framework Radio.

Zapisy:

Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy pod adresem:

cantispazializzati@fundacjapozytywka.org.pl

O Canti Spazializzati:

Prowadzony od roku 2018 cykl warsztatowo-koncertowy poświęcony teoriom i praktykom muzyki eksperymentalnej skupionym na koncepcjach uprzestrzenniania kompozycji dźwiękowych stworzonych dla wielokanałowego nagłośnienia. Łączy ideę prezentacji nowych projektów muzycznych z umożliwieniem artystom rozwijania przestrzennych aspektów kompozycji dźwiękowej i stworzeniem platformy współpracy pomiędzy młodymi muzykami, kompozytorami i artystami dźwiękowymi. Cykl jest kontynuacją idei Canti Illuminati Festiwalu poświęconego prezentacji nowych zjawisk w muzyce elektronicznej oraz wrocławskiej tradycji kwadrofonicznej zapoczątkowanej w 1975 roku przez Polskie Radio Wrocław i Zakłady Radiowe Unitra-Diora.

Kurator: Daniel Brożek

Zespół produkcyjny: Marta Konieczna, Jan Chrzan

organizator: Fundacja PozyTYwka

współorganizatorzy: Galeria Dizajn BWA Wrocław