Cykl warsztatów psychoedukacyjnych dla każdego!

Jak co roku Fundacja w ramach swoich projektów przygotowała dla Państwa ofertę DARMOWYCH warsztatów rozwijających nie tylko wiedzę, ale również umiejętność radzenia sobie w trudnych sytuacjach. Pokażemy jak realizować swoje cele, respektować własne i cudze granice oraz dbać o kondycję psychiczną.

Mamy nadzieję, że sytuacja pozwoli nam spotkać się osobiście, w kameralnych grupach, w odpowiednio dezynfekowanych salach, dbając o nasze wspólne bezpieczeństwo. Zaczynamy wiosną, ale do zapisów zapraszamy już dziś, pod nr 71 338 30 03.

1. Co nas uzależnia?  – termin 15 maja 2021, sobota godz. 9:30 – 14:30

Czym są substancje psychoaktywne, czy wszystkie są dla nas groźne, które z nich uzależniają, a które są bezpieczne? Wbrew pozorom nie są to łatwe pytania, bo ilość niebezpiecznych substancji w naszym otoczeni stale rośnie i nie dotyczy tylko narkotyków czy tzw. dopalaczy. Na warsztacie będzie możliwość skonfrontowania naszych przekonań z aktualną wiedzą. Uczestnicy poznają nie tylko popularne grupy środków psychoaktywnych, ich działanie i zagrożenia, ale również te zdecydowanie mniej znane, czy postrzegane w tym kontekście, jak niektóre popularne leki, suplementy diety, czy nawet słodycze. Dysponując lepszą wiedzą można skuteczniej dbać o swoje zdrowie i swoich bliskich.

Prowadzący: Artur Kukulski

2. Asertywność  – sztuka samoobrony?– termin 22 maja 2021, sobota godz. 9:30 – 14:30

Zajęcia będą prowadzone pod kątem rozwoju jednej z najważniejszych kompetencji, mającej za zadanie ochronę osobistego dobrostanu psychicznego jak i zdrowia fizycznego, czyli asertywności. Warsztat oparty praktycznie w całości na ćwiczeniach i możliwości zbadania własnych trudności w obszarze stawiania granic. Pozwoli na jasne odróżnienie zachowań, które są agresywne od tych asertywnych, tak by chroniąc siebie nie naruszać wolności innych osób. Warsztat pozwala na zmianę swoich postaw w relacjach interpersonalnych, które w ostatnim czasie zasługują na szczególną uwagę i wsparcie, po okresie, często bardzo długiej, izolacji społecznej.

Prowadzący: Kazimierz Ździebło

3. Wiem dokąd zmierzam – termin 12 czerwca 2021, sobota godz. 9:30 – 14:30

Warsztat oparty na rozwijaniu cennej kompetencji, czyli stawiania i realizacji celów oraz skutecznej walki z przeszkodami. Uczestnicy będą mogli poznać i poćwiczyć metodę SMARTER. Jest to koncepcja, która wspiera prawidłowe wyznaczanie celów na podstawie określonych kryteriów. Budowanie celów w taki sposób wymusza ich głęboką analizę i jasną konstrukcję tym samym bezpośrednio wpływa na późniejszą możliwość ich realizacji oraz płynącą z tego satysfakcję. Na warsztacie uczestnicy będą mieli również możliwość przeanalizowania swoich głównych trudności w realizacji wyznaczonych celów, co będzie pierwszym krokiem do zwiększenia osobistej skuteczności.

Prowadzący: Marek Gawroń

4. Czy każdy smutek to depresja? – termin 18 września 2021, sobota godz. 9:00 – 14:00

Ten warsztat poświęcony będzie głównie edukacji w zakresie emocji. Boimy się trudnych, niepokojących emocji, często mylimy chwilowe zmiany nastroju z poważnymi zaburzeniami psychicznymi. Jak odróżnić jedne od drugich, jak sobie z nimi radzić i jak dbać o swój dobry nastrój? Na te i wiele innych pytań postaramy się odpowiedzieć podczas warsztatu, który będzie obfitował nie tylko w wiedzę, ale przede wszystkim możliwość doświadczenia tego, jak emocje kształtują nasze postrzeganie rzeczywistości oraz kiedy i jak możemy wpływać na ten proces.

Prowadzący: Kazimierz Ździebło

5. Zdrowie w głowie mojego dziecka – 26 czerwca oraz 11 września 2021, sobota godz. 9:30 – 14:30

Warsztat ten ma na celu poszerzenie wiedzy i świadomości rodziców opiekunów na temat zaburzeń psychicznych oraz zagrożeń zdrowia psychicznego dzieci i młodzieży. Istotą zajęć będzie nie tylko przybliżenie norm rozwojowych oraz objawów najczęstszych trudności i zburzeń , ale również uświadomienie jak ważne jest budowanie bliskiej relacji i odpowiedniej komunikacji pomiędzy dzieckiem a rodzicem. Uczestnicy dowiedzą się jakie są sposoby radzenia sobie w z wybranymi problemami oraz gdzie i jakiej pomocy należy szukać. Warsztat będzie odbywał się w dwóch grupach, pierwsza będzie dotyczyć rodziców dzieci w wieku 0 -7 lat. Druga grupa opiekunów dzieci w wieku 7-15 lat.

Prowadzący: Katarzyna Kloc i Małgorzata Hejna

6. Jak dbać o swoją głowę? – termin 4 września 2021, sobota godz. 9:30 – 14:30

Pojęcie mindfulness zostało zapoczątkowane przez wprowadzenie Programu Obniżania Stresu Opartego na uważności, który pierwotnie był wykorzystywany przy obniżaniu poziomu chronicznego bólu pacjentów, a obecnie jest szeroko stosowany w redukowaniu psychologicznych problemów, jakie wiążą się z występowaniem przewlekłych chorób (np. efektywnie obniża poziom lęku) oraz w leczeniu zaburzeń emocjonalnych i zaburzeń zachowania. Program ten pomaga też w łagodzeniu doświadczanego stresu i utrzymywaniu dobrego samopoczucia. Bardzo praktyczny warsztat uczący podstawowych technik regulacji emocjonalnej, które przydadzą się w codziennych zmaganiach z trudną rzeczywistością ostatnich miesięcy.

Prowadzący: Magdalena Kot

Zapraszamy do zapisów i kontaktu!