DAMY RADĘ!

Wychodząc naprzeciw potrzebom osób zmagających się z trudnościami wychowawczymi, Fundacja PozyTYwka rusza ponownie z projektem pomocy rodzinom. Program będzie obejmował zajęcia warsztatowe, coachingowe oraz indywidualne spotkania konsultacyjne.  Zajęcia realizowane będą przez doświadczonych psychologów i psychoterapeutów, którzy na co dzień pracują z rodzinami prowadząc terapie indywidualne, terapię dzieci oraz rodzin i szkolenia.

Okres rozwoju dzieci, to niełatwy czas dla rodziców jak i samych pociech. Dorośli mierzą się z nowymi zadaniami i próbują sprostać wymaganiom nowych członków rodziny. Jako, że zadanie nie należy do łatwych, potrzebna i wspomagająca jest edukacja oraz praktyczne wskazówki radzenia sobie w ciężkich sytuacjach, jakie mogą spotkać rodziców na każdym etapie rozwoju młodego człowieka. Program Fundacji został stworzony właśnie po to, by dostarczyć Wam odpowiednią wiedzę, wsparcie i przedstawić możliwości radzenia sobie z niełatwym zadaniem, jakim jest rodzicielstwo.

UWAGA, JUŻ WKRÓTCE HARMONOGRAM DZIAŁAŃ NA 2023 ROK!!

COACHING RODZICIELSKI

to pierwsza z sześciu propozycji, jakie przewiduje nasz projekt. W tym zadaniu stawiamy na naukę praktycznych technik, między innymi takich jak: jak budować więzi oparte na wzajemnych szacunku, szczerości, zrozumieniu i poczuciu bezpieczeństwa. Praca z coachem głównie opierać się będzie na doradztwie, które to ma pomóc nakierować rodziców na odpowiedni tor komunikacji z dziećmi i rozwiązywania problemów, poprzez określanie celu i zakresu działania. Analizie zostaje poddane to, co dzieje się w danym momencie oraz efekt, jaki chcemy osiągnąć. Coaching jest to również pogłębiona praca nad doświadczeniami, umiejętnościami oraz zasobami. Zajęcia będą skupiały się nie tylko na doświadczeniach i rozwoju waszych pociech, ale również na waszych doświadczeniach z dzieciństwa, dzięki czemu zostaną lepiej zrozumiane mechanizmy wzorcowe, a nowe nawyki staną się narzędziem lepiej wykorzystywanym w kontakcie z dziećmi.

W projekcie przewidziane są 4 cykle spotkań. Jeden cykl zawiera 7 spotkań po 2 godziny zegarowe.

Harmonogram spotkań:

1 cykl:

2 cykl:

3 cykl:

4 cykl:

WARSZTATY KOMPETENCJI WYCHOWAWCZYCH

Forma tych zajęć kierowana jest szczególnie do rodziców skierowanych z Sądu, czy innych instytucji na warsztaty kompetencji rodzicielskich. Warsztat ten, to kompleksowy program pracy z osobami zmagającymi się z silnymi trudnościami wychowawczymi oraz osobami z pozbawionymi lub ograniczonymi prawami rodzicielskimi. Program będzie obejmował praktyczną i teoretyczną pracę, opartą o podstawową wiedzę na temat rozwoju i potrzeb dziecka oraz zdrowych sposobach na rozwiązywanie konfliktów, czy radzenia sobie z problemami. Jednym z ważniejszych celów warsztatów, będzie również szeroko rozumiane wsparcie w rozwinięciu kompetencji rodzicielskich, dzięki którym uczestnicy nabędą umiejętność odróżniania, definiowania i eliminowania niewłaściwych sytuacji i konfliktów.

Cykl zajęć :

WARSZTAT KOMPETENCJI RODZICIELSKICH

Warsztat przeznaczony jest dla osób, które chcą poszerzyć swoją dotychczasową wiedzę oraz umiejętności z zakresu komunikacji i tworzenia więzi z dzieckiem. Warsztat będzie zawierał program „Jestem z Ciebie dumny” stworzony w Helsinki Brief Therapy Institute przez Bena Furmana, który wspiera umiejętność komunikacji opartej na szacunku. Cały program poszerza wiedzę z zakresu pozytywnych postaw i zachowań osób dorosłych w stosunku do dzieci, a także daje możliwość ćwiczenia zdobytej wiedzy na konkretnych przykładach. Osoby, które się do nas zgłoszą otrzymają nie tylko rzetelną wiedzę, ale również wsparcie, zrozumienie i możliwość kontaktu z innymi rodzicami, którzy znajdują się w podobnej sytuacji.

Cykl 1:

WARSZTATY KOMPETENCJI WYCHOWAWCZYCH

Ze względu na dużą liczbę zgłoszeń i ogromne zainteresowanie tą częścią oferty, powiększamy program o dodatkowy cykl warsztatów modelu podstawowego, który odbędzie się na przełomie października i listopada. Serdecznie zapraszamy!

Cykl

KONSULTACJE INDYWIDUALNE – celem spotkań z psychologiem jest zapewnienie rodzicom indywidualnego i specjalistycznego wsparcia psychologicznego w związku z sytuacją pandemiczną oraz wojną, która się toczy w Ukrainie. To niekiedy dodatkowy stres na rodzin, które przyjmują do swoich domów osoby, których nie znają. Zapraszamy osoby, które aktualnie mierzą się z takimi trudnościami jak: utrata pracy, problemy w związku z nauką dzieci, trudności w komunikacji z najbliższymi, pogarszającą się kondycją psychiczną oraz problemy z motywowaniem swoich dzieci. Czas trwania takiego spotkania to 60 min.

Aby umówić się na darmową konsultację z naszym specjalistą, prosimy o kontakt telefoniczny.

Informacje i zapisy pod nr 71 338 30 03, zapraszamy do kontaktu.

Wszystkie działania tego projektu są DARMOWE!

Osoby zainteresowane udziałem w którychkolwiek warsztatach, prosimy o wypełnienie formularza, który pozwoli nam zapisać Państwa do odpowiedniej grupy, która będzie odpowiadała Państwa potrzebom.

UWAGA! Aby otrzymać zaświadczenie o wzięciu udziału w zajęciach, należy odbyć jeden, pełen cykl spotkań.

Cykl współfinansowany jest ze środków Miasta Wrocławia | www.wroclaw.pl