Canti Spazializzati – cykl warsztatów i koncertów

Czym jest Canti Spazializzati?

W wolnym tłumaczeniu Canti Spazializzati to piosenki/dźwięk uprzestrzenniony. Mocno upraszczając, koncert na nagłośnieniu wielokanałowym różni się od zwykłego koncertu tym, że na regularnym koncercie dźwięk dobiega do nas z przednich kolumn z dwóch kanałów, gdzie dźwięk rozłożony jest równomiernie. Podczas koncertu na nagłośnieniu wielokanałowym słuchacz jest otoczony głośnikami, a tym samym dźwiękiem. Dodatkowo dźwięk ten może „wędrować” po głośnikach, co daje poczucie przestrzenności. Zapraszani przez nas artyści i kompozytorki zawsze prezentują nowe utwory dedykowane konkretnym przestrzeniom, w których organizujemy koncerty.

Na rok 2020 przygotowaliśmy cykl spotkań warsztatowych mających na celu zdobycie i utrwalenie umiejętności praktycznych z dziedziny eksperymentu dźwiękowego. Bazując na wiedzy, którą zdobywaliśmy wspólnie w roku 2019, planujemy sięgnąć po bardziej zaawansowane narzędzia – zarówno w domenie cyfrowej (środowisko kompozytorskie i język programowania Max/Msp), jak i przetwarzaniu sygnałów analogowych umożliwiających rozbudowywanie kompozycji i instalacji dźwiękowych o element interakcji ze środowiskiem zewnętrznym. W cyklu czterech spotkań warsztatowych skupimy się nie tylko na zdobywaniu nowych umiejętności twórczych, ale i procesie grupowej pracy projektowej. Pod okiem zaproszonych tutorów uczestnicy warsztatów będą mieli okazję pracować nad projektami i realizacją dwóch kompozycji/instalacji dźwiękowych, które zaprezentujemy publicznie podczas jesiennej i zimowej edycji koncertów Canti Spazializzati.

Ramowy plan warsztatów:

29.02.2020-01.03.2020 – Środowisko kompozytorskie Max/MSP

28-29.03.2020 – Techniki DIY modelowania interaktywności utworu dźwiękowego – EEG, MIDI-to-analog

25-26.04.2020 – Nagrania terenowe jako narzędzie eksperymentu dźwiękowego

maj / październik 2020 – spotkania z tutorami w trybie pracy projektowej

Zespół wykładowców i tutorów: Beniamin Głuszek, Paweł Romańczuk, Katarzyna Szczerba, Piotr Bednarczyk, Daniel Brożek

Zapisy:

Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy pod adresem:

cantispazializzati@fundacjapozytywka.org.pl

W treści wiadomości prosimy o opisanie swojego doświadczenia związanego z muzyką oraz motywacji do uczestnictwa w warsztatach. Warsztaty tylko dla osób pełnoletnich.

Termin zapisów do 20.02.2020

Dotychczasowe nagranie mogą Państwo znaleźć pod adresem:

W razie pytań zapraszamy do kontaktu: 71 338 30 03

Projekt współfinansowany ze środków Urzędu Miasta Wrocławia.

www.wroclaw.pl