Canti Spazializzati – cykl warsztatów i koncertów

Czym jest Canti Spazializzati?

W wolnym tłumaczeniu Canti Spazializzati to piosenki/dźwięk uprzestrzenniony. Mocno upraszczając, koncert na nagłośnieniu wielokanałowym różni się od zwykłego koncertu tym, że na regularnym koncercie dźwięk dobiega do nas z przednich kolumn z dwóch kanałów, gdzie dźwięk rozłożony jest równomiernie. Podczas koncertu na nagłośnieniu wielokanałowym słuchacz jest otoczony głośnikami, a tym samym dźwiękiem. Dodatkowo dźwięk ten może „wędrować” po głośnikach, co daje poczucie przestrzenności. Zapraszani przez nas artyści i kompozytorki zawsze prezentują nowe utwory dedykowane konkretnym przestrzeniom, w których organizujemy koncerty.

Canti Spazializzati Sound Lab 2021 – komponowanie wirtualnej akustyki

W ramach warsztatów Canti Spazializzati Sound Lab w roku 2021 będziemy kontynuować pracę nad zagadnieniami kreacji przestrzeni akustycznych w kompozycjach dźwiękowych. Bazując na doświadczeniach w pracy z dźwiękiem przestrzennym (ambisonia, binaural), przyjrzymy się możliwościom środowisk wirtualnej/poszerzonej rzeczywistości (VR/XR) pod kątem modelowania akustyki. Techniki kształtowania akustyki tradycyjnie były dostępne dla architektów. W tradycji sound artu traktującej dźwięk w funkcji przestrzeni, w której się rozchodzi, a artystka przeważnie operuje w już zastanej akustyce. Techniki VR/XR stwarzają możliwość definiowania parametrów akustycznych w procesie tworzenia przestrzeni, poszerzając tym samym spektrum decyzji kompozytorskich w rękach artystek i artystów dźwiękowych. Podczas warsztatów skupimy się na technikach wykorzystania technik VR w procesie pracy nad przestrzennymi utworami.

Podstawowymi narzędziami pracy podczas warsztatu będą środowiska Unreal (https://www.unrealengine.com/) i Wwise (https://www.audiokinetic.com/products/wwise/). Zaprezentujemy też możliwości integracji  Unreal z popularnymi aplikacjami interaktywnych kompozycji dźwiękowych jak Max/DSP i Ableton Live.

Daty spotkań:

13.03.2021, godz. 10:00 – 13:00

20.03.2021, godz. 10:00 – 13:00

Zapisy:

Udział w warsztatach jest bezpłatny, obowiązują zapisy pod adresem:

cantispazializzati@fundacjapozytywka.org.pl

W treści wiadomości prosimy o opisanie swojego doświadczenia związanego z muzyką oraz motywacji do uczestnictwa w warsztatach. Warsztaty tylko dla osób pełnoletnich.

O prowadzącym:

Przemysław Danowski – artysta zajmujący się dźwiękiem przestrzennym, interaktywnym i proceduralnym. Wykładowca na Wydziale Reżyserii Dźwięku Uniwersytetu Muzycznego Fryderyka Chopina. Gościnny wykładowca w pracowni 3D i zdarzeń wirtualnych II na Wydziale Sztuki Mediów Akademii Sztuk Pięknych w Warszawie. Konsultant do spraw dźwięku przestrzennego w Laboratorium Narracji Wizualnych: vnLab przy Szkole Filmowej w Łodzi. W ostatnim czasie autor i współautor wielu prac intelsdyscyplinarnych, zrealizowanych w technologii rzeczywistości wirtualnej. Zajmuje się dokumentem immersyjnym, doświadczeniami 6DoF oraz instalacjami interaktywnymi. Kompozytor i multiinstrumentalista.

O Canti Spazializzati:

Prowadzony od roku 2018 cykl warsztatowo-koncertowy poświęcony teoriom i praktykom muzyki eksperymentalnej skupionym na koncepcjach uprzestrzenniania kompozycji dźwiękowych stworzonych dla wielokanałowego nagłośnienia. Łączy ideę prezentacji nowych projektów muzycznych z umożliwieniem artystom rozwijania przestrzennych aspektów kompozycji dźwiękowej i stworzeniem platformy współpracy pomiędzy młodymi muzykami, kompozytorami i artystami dźwiękowymi. Cykl jest kontynuacją idei Canti Illuminati Festiwalu poświęconego prezentacji nowych zjawisk w muzyce elektronicznej oraz wrocławskiej tradycji kwadrofonicznej zapoczątkowanej w 1975 roku przez Polskie Radio Wrocław i Zakłady Radiowe Unitra-Diora.

Kurator: Daniel Brożek

Zespół produkcyjny: Joanna Sokalska, Jan Chrzan, Iga Czarny

organizator: Fundacja PozyTYwka

współorganizatorzy: Galeria Dizajn BWA Wrocław