Żyć pełniej – wolni od narkotyków!

WrocławJeżeli narkotyki pojawiły się w Twoim życiu…

Jeżeli zauważyłeś, że Twoje dziecko lub ktoś z Twoich bliskich zachowuje się nienaturalnie i podejrzewasz, że przyczyna tego stanu mogą być narkotyki lub inne środki psychoaktywne, nie zwlekaj – przyjdź lub zadzwoń – za chwilę może być za późno!

Program „Żyć pełniej” jest skierowany do ludzi w każdym wieku. Ludzi, którzy w jakiś sposób uwikłali się w narkotyki. Staramy się wspomóc zarówno osoby eksperymentujące z narkotykami, jak i osoby uzależnione, a także tych uzależnionych, którzy utrzymują abstynencję. Oferujemy również pomoc rodzinie i bliskim osób uzależnionych i eksperymentujących z narkotykami.

Z pomocy specjalistów może bezpłatne skorzystać każdy, nie jest wymagane skierowanie ani ubezpieczenie.

W ramach działania programu oferujemy:

Punkt Konsultacyjny: poradnictwo, konsultacje, wsparcie, psychoedukacyja. Zapraszamy w każdy:

poniedziałek: 12.00-18.00
    czwartek: 11.00-15.00
    piątek: 12.00-18.00

Dyżur telefoniczny: Telefonicznie można uzyskać informację, wsparcie, umówić się na spotkanie w punkcie konsultacyjnym.

Telefon  71 338 30 03 czynny codziennie od 12.00 do 18.00

lub GG 32598642

Walcz z nałogiem! – my to hasło rozumiemy dosłownie, dlatego proponujemy młodym ludziom niezwykłe wsparcie na drodze do wolności od narkotyków – zapraszamy na grupę terapeutyczną, po której odbywa się regularny trening sztuk walki. To oferta dla prawdziwych fighter’ów, którzy chcą być FREE OF DRUGS! Dołącz do nich w każdy czwartek od 16:00 do 18:30klub sportowy Puncher, ul. Mikołaja Reja 13.

Działania w terenie:  naszych terapeutów można spotkać na wrocławskich ulicach, pubach czy klubach sportowych – wszędzie tam, gdzie dostępne są narkotyki i dopalacze.

Grupa zapobiegania nawrotom. Grupa poświęcona zapobieganiu nawrotom choroby, rozpoznawania sytuacji nawrotowych, sygnałów ostrzegawczych i budowanie strategii przeciwdziałania im z udziałem innych ludzi. Również nauce umiejętności przydatnych do zatrzymania rozwijającego się nawrotu i udzielania sobie wsparcia w momentach kryzysowych. Zapraszamy w każdy piątek w godzinach 18.00 – 20.00.

Warsztaty umiejętności psychospołecznych. Ta grupa warsztatów stanowi ofertę dla osób, które doceniają znaczenie troski o własne zdrowie, samopoczucie emocjonalne oraz jakość relacji z ludźmi i zainteresowane są nabywaniem i rozwijaniem rozmaitych umiejętności służących poprawie jakości życia. Rozwijamy umiejętności skutecznej komunikacji, asertywności w życiu codziennym, nazywania i oswajania swoich uczuć i emocji. Ponadto w oparciu o zdobytą wiedzę, wypracowujemy indywidualny plan działania do wdrożenia w swoje codzienne życie. Udział w działaniach związanych z integracją i aktywizacją społeczną pozwoli na rozwiązanie problemów dotyczących wykluczenia społecznego oraz będzie realnym wsparciem w codziennej walce z nałogiem. Zapraszamy, zadzwoń już dziś!

Warsztaty umiejętności psychospołecznych w 2016 r będą odbywały się w soboty od 9.00 do 14.00 w siedzibie Fundacji przy ul. Gajowickiej 164/1.

Grupa postrehabilitacyjna dla osób po ukończonym procesie leczenia (grupa zamknięta). Grupa przeznaczona dla osób, które ukończyły terapię uzależnienia i utrzymują abstynencję. Dzięki spotkaniom można „odwentylować” uczucia i wymienić doświadczenia z innymi uczestnikami zajęć. Głównymi celami grupy jest wzmacnianie poczucia bezpieczeństwa i przynależności, wzmacnianie motywacji do utrzymywania abstynencji oraz ćwiczenie umiejętności korzystania z pomocy innych członków grupy. Dzięki grupie możemy zwiększyć oparcie w sobie, a tym samym umacnia poczucie własnej wartości. Pomaga radzić sobie w samodzielnym życiu bez narkotyków. Grupa zajmuje się bieżącymi problemami dnia codziennego (sprawy zawodowe, rodzinne, finansowe i prawne) oraz ich wpływem na równowagę emocjonalną i zdolność do utrzymywania abstynencji.

Zapraszamy wszystkich zainteresowanych w każdy poniedziałek w godz. 18.30 – 20.30.

Projekt współfinansowany ze środków Miasta Wrocławia.

www.wrocław.pl