Cykl warsztatów psychoedukacyjnych dla każdego!

Jak co roku Fundacja w ramach swoich projektów przygotowała dla Państwa ofertę DARMOWYCH warsztatów rozwijających nie tylko wiedzę, ale również umiejętność radzenia sobie w trudnych sytuacjach. Pokażemy jak realizować radzić sobie z konfliktami, respektować własne i cudze granice oraz dbać o kondycję psychiczną.

Mamy nadzieję, że sytuacja pozwoli nam spotkać się osobiście, w kameralnych grupach, w odpowiednio dezynfekowanych salach, dbając o nasze wspólne bezpieczeństwo. Zaczynamy wiosną, ale do zapisów zapraszamy już dziś, pod nr 71 338 30 03.

1. Skuteczne stawianie granic – termin 23 kwietnia 2022, sobota godz. 09:30 – 14:30

Zajęcia będą prowadzone pod kątem rozwoju jednej z najważniejszych kompetencji, mającej za zadanie ochronę osobistego dobrostanu psychicznego jak i zdrowia fizycznego, czyli asertywności. Warsztat oparty praktycznie w całości na ćwiczeniach i możliwości zbadania własnych trudności w obszarze stawiania granic. Pozwoli na jasne odróżnienie zachowań, które są agresywne od tych asertywnych, tak by chroniąc siebie nie naruszać wolności innych osób. Warsztat pozwala na zmianę swoich postaw w relacjach interpersonalnych, które w ostatnim czasie zasługują na szczególną uwagę i wsparcie, po okresie, często bardzo długiej, izolacji społecznej.

Prowadzący: Kazimierz Ździebło

2. Mindfulness – czyli jak dbać o swoją głowę? – termin 14 maja 2022, sobota godz. 9:30 – 14:30

Pojęcie mindfulness zostało zapoczątkowane przez wprowadzenie Programu Obniżania Stresu Opartego na uważności, który pierwotnie był wykorzystywany przy obniżaniu poziomu chronicznego bólu pacjentów, a obecnie jest szeroko stosowany w redukowaniu psychologicznych problemów, jakie wiążą się z występowaniem przewlekłych chorób (np. efektywnie obniża poziom lęku) oraz w leczeniu zaburzeń emocjonalnych i zaburzeń zachowania. Program ten pomaga też w łagodzeniu doświadczanego stresu i utrzymywaniu dobrego samopoczucia. Bardzo praktyczny warsztat uczący podstawowych technik regulacji emocjonalnej, które przydadzą się w codziennych zmaganiach z trudną rzeczywistością ostatnich miesięcy.

Prowadzący: Magdalena Kot

3. Czym są emocje? Porozmawiajmy o złości, wstydzie i poczuciu winy! – termin 27 sierpnia 2022, sobota godz. 09:30 – 14:30

Emocje są ważnym elementem naszego życia. Nie ma dobrych i złych emocji, wszystkie czemuś służą. Czasami jednak mamy problem, aby znaleźć ich źródło. Na tym warsztacie popracujemy z emocjami, które są jednymi z najtrudniejszych jakie przeżywamy. Porozmawiamy o ich istotności, mechanizmach tworzenia oraz zmianą perspektywy i form ich przeżywania.

Prowadzące: Dominika Zachciał i Magdalena Zych

4. Depresja wśród młodzieży 13+ – termin 17 września 2022, sobota godz. 09:30 – 14:30

Warsztat ten będzie pomocą w kwestii rozpoznawania symptomów, które mogą świadczyć o rozwoju choroby, jaką jest depresja oraz jej przyczynach, skutecznej profilaktyce i formach pomocy w przypadku jej rozpoznania. Wśród wielu trudności, z jakimi zmaga się młodzież niekiedy ciężko jest rozpoznać, czy pewne sygnały świadczą o konieczności konsultacji specjalistycznej, dlatego pragniemy wesprzeć rodziców w tym jakże ważnym obszarze funkcjonowania ich dzieci.

Prowadzący: Kazimierz Ździebło

5. Mediacje sposobem na konflikt – 8 październik 2022, godz. 09.30 – 14:30

Konflikty w relacjach są zjawiskiem powszechnym. Mogą pojawić się na każdej płaszczyźnie naszego życia: w rodzinie, w szkole czy w miejscu pracy. Stając w obliczu sytuacji kryzysowej mierzymy się nie tylko z problemem, ale również z różnego rodzaju trudnymi emocjami. Bezsilność, gniew, poczucie krzywdy czy brak obiektywizmu mogą ostatecznie przyczynić się do pogłębienia nieporozumienia.

Nie zawsze problem da się rozwiązać w pojedynkę. Czasami potrzebne jest wsparcie osoby trzeciej, która, tworząc neutralny grunt pod wspólną rozmowę, pomoże stronom sporu rozwiązać konflikt.
W roli mediatora może wystąpić zarówno rodzic, nauczyciel, jak i profesjonalista. Mediacja to przede wszystkim proces, dzięki któremu pojawia się szansa na znalezienie porozumienia.

Celem warsztatu będzie zrozumienie czym są mediacje oraz w jakich sytuacjach warto z nich skorzystać.

Prowadząca: Agnieszka Brzeska

6. Czym jest uzależnienie? – termin 24 września 2022, sobota godz. 09:30 – 14:30

We współczesnym świecie źródłem uzależnienia i zachowaniem nałogowym może być niemal wszystko. Nałóg, czegokolwiek by nie dotyczył, ma destrukcyjny wpływ na zachowanie, zdrowie fizyczne i psychiczne uzależnionego oraz na jego rodzinę, bliskich. Co istotne, uzależnienie od substancji psychoaktywnych, w skrajnych przypadkach, może doprowadzić nawet do śmierci. Uzależnienia dotyczą nie tylko osób dorosłych, coraz częściej pojawiają się wśród młodzieży i nieletnich. Wyjście z uzależnienia jest możliwe, ale bardzo trudne, dlatego należy im zapobiegać. Poznanie mechanizmów, przyczyn i skutków nałogów może okazać się jedynym sposobem na zmniejszenie liczby uzależnień i dlatego w obrębie tych zagadnień będziemy pracować podczas warsztatu.

Prowadząca: Anna Kulbińska

6. Kobieta i alkohol – termin 26 listopada 2022, sobota godz. 09:30 – 14:30

Przyznanie się „mam problem, jestem alkoholiczką„,  jest dużym problemem wśród kobiet. Dużą trudnością jest uświadomienie sobie, że on w ogóle istnieje. Kobiety mają z tym gorzej, bo znajdują znacznie więcej wymówek, niż mężczyźni. Często zdarza się, że kobieta nalewa sobie (pierwszy) kieliszek wina, mówiąc: „należy mi się”, co już od początku świadczy o usprawiedliwianiu się. Paniom dużo bardziej towarzyszy poczucie wstydu i winy. Przyznanie się do alkoholizmu społecznie jest traktowane jako świadectwo niepowodzenia w roli matki lub żony. Istnieje również obawa przed zarzutem zaniedbywania czy nadużywania swoich dzieci, co niesie strach przed ich utratą lub odebraniem. Warsztat ten ma na celu uświadomienie zagrożenia oraz mechanizmów, jakie występują podczas spożywania alkoholu, oraz pracę nad znalezieniem zdrowych form radzenia sobie z problemami.

Prowadząca: Anna Kulbińska

Wszystkie warsztaty odbywają się na ul. Gajowickiej 164/1 we Wrocławiu.

Obowiązują zapisy pod nr 71 338 30 03.

Wszystkie dziania są BEZPŁATNE.

Zapraszamy do zapisów i kontaktu!

logo miasta Wrocławia