uNIEzależnieni

To projekt wpisujący się w stałą działalność Fundacji polegającą na profilaktyce i leczeniu uzależnień od środków psychoaktywnych.

Zapraszamy do skorzystania z szerokiej oferty działań, wszystkie działania są BEZPŁATNE!

I Punkt Konsultacyjny

Dla wszystkich osób, które chciałby uzyskać rzetelne informacje o uzależnieniu, wsparcie w procesie leczenia, pomoc w znalezieniu właściwej formy terapii dla swoich bliskich czy też po prostu powiedzieć NIE swojemu uzależnieniu.

Punkt Konsultacyjny: poradnictwo, konsultacje, wsparcie, psychoedukacja. Zapraszamy w każdy:

poniedziałek: 12.00-19.00
    środę: 11.00-15.00
    piątek: 13.00-18.00

Informacje i rejestracja pod nr: 71 338 30 03

II Dyżur telefoniczny

W ramach projektu od poniedziałku do piątku w godzinach od 12.00 do 18.00 można porozmawiać ze specjalistami terapii uzależnień, psychologami, terapeutami.

Masz problem, NIE czekaj, dzwoń: 71 338 30 03 lub napisz do nas na adres: uniezaleznieni@fundacjapozytywka.org.pl

Na pewno odpiszemy!

III Grupa terapeutyczno – sportowa

Zapraszamy młodzież na autorski program zajęć łączący trening sportowy z rozwojem osobistym. Spotkania odbywają się we wtorki w godzinach od 16:30 do 19:00 i w soboty od 10:00 do 12:30 w Zespole Szkół Ekonomicznych, ul. Drukarska 50.  Zapraszamy wszystkich chętnych, jest jeszcze kilka miejsc!

IV Warsztaty umiejętności psychospołecznych

To oferta dla osób, które doceniają znaczenie troski o własne zdrowie, samopoczucie emocjonalne oraz jakość relacji z ludźmi i zainteresowane są nabywaniem i rozwijaniem rozmaitych umiejętności służących poprawie jakości życia. Rozwijamy umiejętności skutecznej komunikacji, asertywności w życiu codziennym, nazywania i oswajania swoich uczuć i emocji. Ponadto w oparciu o zdobytą wiedzę, wypracowujemy indywidualny plan działania do wdrożenia w swoje codzienne życie. Udział w działaniach związanych z integracją i aktywizacją społeczną pozwoli na rozwiązanie problemów dotyczących wykluczenia społecznego oraz będzie realnym wsparciem w codziennej walce z nałogiem. Zapraszamy, zadzwoń już dziś: 71 338 30 03!

Plan warsztatów:

Zapraszamy na najbliższy warsztat:

20.05.2017, sobota, od godz. 13:00 do 18:00„Zachowania ryzykowne u dzieci i młodzieży” – to warsztat przede wszystkim dla rodziców, wychowawców, opiekunów, którzy chcą  nie tylko zrozumieć czym są zachowania ryzykowne, czemu służą i jakie mogą mieć skutki, ale przede wszystkich chcą nauczyć się rozmawiać o nich z podopiecznymi. Jak chronić a nie kontrolować, jak zapobiegać a nie karać? Te i wiele innych trudnych kwestii zostanie poruszonych i przepracowanych pod okiem dwóch specjalistów: psychologa i psychoterapeuty oraz terapeuty uzależnień.

23.09.2017, sobota, od godz. 9:30 do 14:30 – „Nowe spojrzenie na asertywność” – praktycznie każdy zetknął się z pojęciem asertywności, ale czy naprawdę je znamy, a co ważniejsze potrafimy je stosować na co dzień? Asertywność – Uległość – Agresja, czym się różnią i czy są nam potrzebne w radzeniu sobie w trudnych sytuacjach? O tej jakże ważnej kompetencji, nie tylko komunikacyjnej, ale i społecznej opowiedzą a przede wszystkim wytrenują coach i doradca osobisty oraz psycholog.

18.11.2017 , sobota, od godz. 9:30 do 14:30„W niewoli przyjemności” – jak to się dzieje, że dane zachowanie staje się nałogiem? Czy każdy może być lub jest od czegoś uzależniony? Jaką rolę w naszym życiu i w naszych mózgach odgrywa uczucie przyjemności? Na warsztacie postaramy się przybliżyć mechanizmy tworzenia się nałogów oraz wypracujemy skuteczne sposoby na radzenie sobie z różnymi „pokusami” i zdrową kontrolę nad hedonizmem.

V Warsztaty profilaktyczne

Zapraszamy młodzież szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na warsztaty:

1. Moduł „Wiem, czego chcę i mam wybór.”

Warsztat przeznaczony przed wszystkim dla tych, którzy podjęli eksperymenty z narkotykami lub są zagrożeni inicjacją narkotykową w wyniku presji środowiska rówieśniczego. Zajęcia będą poruszać zagadnienie potrzeb i własnych granic. Uczniowie zdobędą większą świadomość tych dwóch aspektów i dowiedzą się, w jaki sposób konstruktywnie można realizować swoje potrzeby i bronić własnych granic. Przetrenują również umiejętności i komunikacje asertywną związaną z odmawianiem i opieraniem się presji społecznej, nauczą się podejmować decyzje wynikające z własnego świadomego wyboru.

1. Moduł „Wiem, kim jestem i to lubię”.

Moduł skoncentrowany na rozwoju samowiedzy i wzmacnianiu poczucia własnej wartości. Uczestnicy będą mieli okazję przyjrzeć się sobie, swoim mocnym stronom i słabościom oraz ocenić, które z nich mają decydujący wpływ na podejmowane przez nich zachowania ryzykowne. Nauczą się, jak wzmacniać swoje kompetencje osobiste. Jednym z omawianych aspektów będą psychologiczne przyczyny zagrożenia uzależnieniem –czynniki ryzyka (stres, trudne doświadczenia, problemy osobiste, trudności w nauce, nieumiejętność zarządzania emocjami itd.) Młodzi ludzie poznają również alternatywne dla sięgania po używki sposoby radzenia sobie z trudnościami emocjonalnymi i interpersonalnymi, rozładowywania napięcia i budowania motywacji.

1. Moduł „Wiem, jak jest i mogę zdecydować”.

Ten warsztat opiera się przede wszystkim na wiedzy dotyczącej mechanizmu uzależnienia. Uczestnicy będą mogli prześledzić proces uzależnienia – jego przyczyny, przebieg, symptomy i skutki. Będą mieli również okazję zdiagnozować na ile zagrożenie to ich dotyczy i dowiedzą się, w jaki sposób postąpić, by uniknąć ryzyka. Uzyskają również niezbędną wiedzę dotyczącą psychologicznych i fizjologicznych skutków używania substancji psychoaktywnych z naciskiem na skutki długotrwałe w postaci pogorszenia zdrowia i funkcjonowania społecznego.

Szczegółowe informacje i zapisy pod nr  71 338 30 03.

Poniżej harmonogram najbliższych warsztatów:

Harmonogram uNIEzależnieni – 1 semestr

Projekt współfinansowany ze środków Miasta Wrocławia.

www.wrocław.pl