uNIEzależnieni

To projekt wpisujący się w stałą działalność Fundacji polegającą na profilaktyce i leczeniu uzależnień od środków psychoaktywnych.

Zapraszamy do skorzystania z szerokiej oferty działań, wszystkie działania są BEZPŁATNE!

I Punkt Konsultacyjny

Dla wszystkich osób, które chciałby uzyskać rzetelne informacje o uzależnieniu, wsparcie w procesie leczenia, pomoc w znalezieniu właściwej formy terapii dla swoich bliskich czy też po prostu powiedzieć NIE swojemu uzależnieniu.

Punkt Konsultacyjny: poradnictwo, konsultacje, wsparcie, psychoedukacja. Zapraszamy w każdy:

poniedziałek: 12.00-19.00
    środę: 11.00-16.00
    piątek: 12.00-17.00

Informacje i rejestracja pod nr: 71 338 30 03

UWAGA! Punkt konsultacyjny będzie nieczynny w dniu 2 maja 2018 r. Pozostałe dni pracujące bez zmian.

II Dyżur telefoniczny

W ramach projektu od poniedziałku do piątku w godzinach od 12.00 do 18.00 można porozmawiać ze specjalistami terapii uzależnień, psychologami, terapeutami.

Masz problem, NIE czekaj, dzwoń: 71 338 30 03 lub napisz do nas na adres: uniezaleznieni@fundacjapozytywka.org.pl

Na pewno odpiszemy!

III Grupa terapeutyczno – sportowa

Zapraszamy młodzież na autorski program zajęć łączący trening sportowy z rozwojem osobistym. Spotkania odbywają się w środy w godzinach od 17:00 do 19:00 i w piątki od 17:00 do 19:00 w Zespole Szkół Ekonomicznych, ul. Drukarska 50.  Zapraszamy wszystkich chętnych, jest jeszcze kilka miejsc!

IV Warsztaty umiejętności psychospołecznych

To oferta dla osób, które doceniają znaczenie troski o własne zdrowie, samopoczucie emocjonalne oraz jakość relacji z ludźmi i zainteresowane są nabywaniem i rozwijaniem rozmaitych umiejętności służących poprawie jakości życia. Rozwijamy umiejętności skutecznej komunikacji, asertywności w życiu codziennym, nazywania i oswajania swoich uczuć i emocji. Ponadto w oparciu o zdobytą wiedzę, wypracowujemy indywidualny plan działania do wdrożenia w swoje codzienne życie. Udział w działaniach związanych z integracją i aktywizacją społeczną pozwoli na rozwiązanie problemów dotyczących wykluczenia społecznego oraz będzie realnym wsparciem w codziennej walce z nałogiem. Zapraszamy, zadzwoń już dziś: 71 338 30 03!

Plan warsztatów:

I Sztuka rozmowy nie tylko słowami – 10 marca od 9:30 do 14: 30

Warsztat dla wszystkich, dla których ważny jest odbiór przez innych. Pokażemy różne aspekty – od słów przez ubiór po gesty, którymi komunikujemy się z otoczeniem i przećwiczymy sposoby skutecznej autoprezentacji.

II Bądź silny sobą! – – 12 maja od 9:30 do 14: 30

Warsztat dla każdego, kto chciałby wzmocnić swoje poczucie wartości. Co to jest i jak to zrobić, by czerpać satysfakcję z tego kim się jest ? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą specjaliści i ćwiczenia, które zaproponują.

III W niewoli przyjemności – – 15 września od 9:30 do 14: 30

Jak to się dzieje, że dane zachowanie staje się nałogiem? Czy każdy może być lub jest od czegoś uzależniony? Jaką rolę w naszym życiu i w naszych mózgach odgrywa uczucie przyjemności? Na warsztacie postaramy się przybliżyć mechanizmy tworzenia się uzależnień oraz wypracujemy skuteczne sposoby na radzenie sobie z różnymi „pokusami” i zdrową kontrolę nad hedonizmem.

IV Wiem jak chronić moje dziecko – 24 listopad od 9:30 do 14: 30

Warsztat skierowany przede wszystkim do rodziców, którzy chcieliby przyjrzeć się mechanizmom i objawom tworzenia się uzależnień. Specjaliści powiedzą nie tylko o aktualnych zagrożeniach ze strony ciągle nowych substancji, ale również o zachowaniach ryzykownych, na to co zwrócić uwagę i jak budować więź z dzieckiem, by je chronić przed uzależnieniem.

Wszystkie warsztaty odbywają się na ul. Gajowickiej 164/1 we Wrocławiu. Obowiązują zapisy pod nr 71 361 04 77.

V Warsztaty profilaktyczne

Zapraszamy młodzież szkół gimnazjalnych i ponadgimnazjalnych na warsztaty:

1. Moduł „Wiem, czego chcę i mam wybór.”

Warsztat przeznaczony przed wszystkim dla tych, którzy podjęli eksperymenty z narkotykami lub są zagrożeni inicjacją narkotykową w wyniku presji środowiska rówieśniczego. Zajęcia będą poruszać zagadnienie potrzeb i własnych granic. Uczniowie zdobędą większą świadomość tych dwóch aspektów i dowiedzą się, w jaki sposób konstruktywnie można realizować swoje potrzeby i bronić własnych granic. Przetrenują również umiejętności i komunikacje asertywną związaną z odmawianiem i opieraniem się presji społecznej, nauczą się podejmować decyzje wynikające z własnego świadomego wyboru.

1. Moduł „Wiem, kim jestem i to lubię”.

Moduł skoncentrowany na rozwoju samowiedzy i wzmacnianiu poczucia własnej wartości. Uczestnicy będą mieli okazję przyjrzeć się sobie, swoim mocnym stronom i słabościom oraz ocenić, które z nich mają decydujący wpływ na podejmowane przez nich zachowania ryzykowne. Nauczą się, jak wzmacniać swoje kompetencje osobiste. Jednym z omawianych aspektów będą psychologiczne przyczyny zagrożenia uzależnieniem –czynniki ryzyka (stres, trudne doświadczenia, problemy osobiste, trudności w nauce, nieumiejętność zarządzania emocjami itd.) Młodzi ludzie poznają również alternatywne dla sięgania po używki sposoby radzenia sobie z trudnościami emocjonalnymi i interpersonalnymi, rozładowywania napięcia i budowania motywacji.

1. Moduł „Wiem, jak jest i mogę zdecydować”.

Ten warsztat opiera się przede wszystkim na wiedzy dotyczącej mechanizmu uzależnienia. Uczestnicy będą mogli prześledzić proces uzależnienia – jego przyczyny, przebieg, symptomy i skutki. Będą mieli również okazję zdiagnozować na ile zagrożenie to ich dotyczy i dowiedzą się, w jaki sposób postąpić, by uniknąć ryzyka. Uzyskają również niezbędną wiedzę dotyczącą psychologicznych i fizjologicznych skutków używania substancji psychoaktywnych z naciskiem na skutki długotrwałe w postaci pogorszenia zdrowia i funkcjonowania społecznego.

Szczegółowe informacje i zapisy pod nr  71 338 30 03.

Poniżej harmonogram warsztatów:

Harmonogram-uNIEzależnieni-2018

Projekt współfinansowany ze środków Miasta Wrocławia.

www.wrocław.pl