Żyj zdroWIEM!

Zapraszamy dzieci i młodzież oraz ich rodziców na nowy program profilaktyczno – rozwojowy.

Proponujemy cykl warsztatów  dla uczniów szkół podstawowych klasy IV – VI oraz młodzież w wieku (14 – 16 lat). Treść i sposób ich przekazywania będzie dostosowany do grupy wiekowej. Warsztaty będą prowadzone we wrocławskich szkołach.
Cykl złożony jest z 4 modułów. Każdy moduł trwa 3 godziny lekcyjne. Poszczególne moduły mogą być realizowane niezależnie od siebie w różnych grupach, w zależności od największych zdiagnozowanych potrzeb, jednak rekomendujemy uczestnictwo w całym cyklu, by zapewnić kompleksowość przekazywanych treści i ćwiczonych umiejętności. Każde zajęcia będą realizowane przez dwóch prowadzących, w tym psychologa, socjoterapeutę, trenera lub pedagoga. Sposób prowadzenia zajęć opierał się będzie o metody aktywizujące: dyskusje, gry symulacyjne, psychodramy, eksperymenty, quizy, by zmaksymalizować osiągany efekt edukacyjny i rozwojowy. Proponowane moduły:

1. Nie dam się!

Warsztat skoncentrowany na rozwoju umiejętności związanych z podejmowaniem świadomych decyzji w oparciu o zrozumienie siebie i szacunek w relacjach. Zajęcia będą poruszać zagadnienie potrzeb i własnych granic. Uczniowie zdobędą większą świadomość tych dwóch aspektów i dowiedzą się, w jaki sposób konstruktywnie można realizować swoje potrzeby i bronić własnych granic. Przetrenują również umiejętności i komunikacje asertywną związaną z odmawianiem i
opieraniem się presji społecznej, nauczą się podejmować decyzje wynikające z własnego świadomego wyboru.

2. Jestem-potrafię-mam.

Warsztat skoncentrowany na rozwoju samowiedzy i wzmacnianiu poczucia własnej wartości. Uczestnicy będą mieli okazję przyjrzeć się sobie, swoim mocnym stronom i słabościom oraz ocenić, które z nich mają decydujący wpływ na podejmowane przez nich działania i realizowanie potrzeb i dążeń. Nauczą się, jak wzmacniać swoje kompetencje osobiste. Młodzi ludzie poznają również sposoby radzenia sobie z trudnościami emocjonalnymi i interpersonalnymi,
rozładowywania napięcia i budowania motywacji.

3. Zdrowie mam w głowie.

Celem warsztatu jest edukacja młodych ludzi i profilaktyka chorób psychicznych ze szczególnym uwzględnieniem depresji. Podczas zajęć uczestnicy nauczą się rozpoznawać niepokojące symptomy zarówno u siebie, jak i bliskich osób. Dowiedzą się również, jak rozumieć i monitorować swój stan psychiczny i kiedy zwrócić się po profesjonalną pomoc. Ponadto poszukają odpowiedzi na pytania związane z tym, w jaki sposób można poradzić się samemu i jak korzystać ze wsparcia
bliskich osób.

4. Stres? OK-jest!

Warsztat oparty o najnowszą wiedzę naukową w dziedzinie stresu, przedstawioną w atrakcyjnej i praktycznej formie. Celem warsztatu jest rozwój osobistych kompetencji sprzyjających budowaniu i utrzymaniu dobrostanu i zdrowia psychicznego. Uczestnicy nauczą się rozpoznawać i rozumieć swoją reakcję stresową, poznają sposoby poradzenia sobie i odkryją siłę stresu, jako sprzymierzeńca w realizowaniu zadań i stawianiu czoła wyzwaniom. Na koniec poznają proste techniki redukcji niepokoju i rozładowywania napięcia.

Harmonogram warsztatów 2018

Kolejny etap programu to wsparcie i edukacja rodziców oraz opiekunów.

Z racji dużej intensywności pracy zawodowej i tempa życia rodzice bardzo często czują się zagubieni w obliczu bardzo poważnych problemów swoich podopiecznych. Nie wiedzą jakie objawy zachowania są normą a jakie wskazują na konieczność podjęcia np. leczenia. Mają trudność w rozmawianiu z dziećmi o ich emocjach, samopoczuciu, czy sferach intymnych, a przez to gubią kontakt i możliwość szybkiego zareagowania w obliczu problemu/choroby. Wychodząc naprzeciw tym potrzebom zaplanowaliśmy 4 warsztaty psychoedukacyjne, które przybliżą opiekunom podstawową wiedzę, problemy i sposoby skutecznej pomocy w najczęstszych trudnościach dzieci i młodzieży.

I. Rozwój dziecka – klucz do sukcesu

Termin: 24.03.2018, g.: 9:00-14:00
Chcemy przybliżyć wszystkim rodzicom normy rozwojowe: które zachowania u dziecka, nastolatka powinny ich zaniepokoić, a którymi nie muszą się martwić. Powiemy jakie kryzysy są wpisane w prawidłowy rozwój człowieka oraz jak je pozytywnie przechodzić. Przedstawimy też najczęstsze zaburzenia na poszczególnych etapach rozwoju, jak je dostrzegać i jak im przeciwdziałać.
Warsztat poprowadzi: Katarzyna Kloc

II. Władcy much – Twoje dziecko w grupie rówieśników

Termin: 14.04.2018, g.: 9:00 – 14:00
Warsztat adresowany do rodziców dzieci w wieku szkolnym. Podczas zajęć prześledzimy rozwój społeczny dzieci i pojawiające się w tym czasie zagrożenia, trudności i wyzwania, które czekają na dziecko próbujące się odnaleźć w różnych grupach i rolach. Rodzice dowiedzą się, jakie symptomy powinny ich zaniepokoić
– na przykład, które świadczą o tym, że ich dziecko „wpadło w złe towarzystwo”, a które o tym doświadcza przemocy rówieśniczej. Wszyscy nauczą się jak wspierać rozwój społeczny dziecka, dostosowując się do jego wieku i potrzeb, jak pomóc mu w trudnościach, a kiedy pozwolić mu radzić sobie samodzielnie.
Warsztat poprowadzi: Magdalena Kot

III. Kiedy pójść do psychologa? Problemy emocjonalne i zaburzenia psychiczne u młodzieży

Termin: 16.06.2018, g.: 9:00-14:00
Dojrzewanie to jeden z najbardziej radykalnych okresów rozwojowych, nie tylko dla dzieci, ale również dla opiekunów, którzy często borykają się z wieloma wątpliwościami i trudnościami dotyczącymi prawidłowego rozwoju swoich dorastających dzieci. Dzięki warsztatowi ze specjalistą i praktykiem przyjrzymy się najczęściej występującym problemom i zagrożeniom tego okresu. Najnowsza rzetelna wiedza oraz praktyczne przykłady i ćwiczenia pozwolą na mądre wspieranie swoich podopiecznych, a także na szybkie i adekwatne reagowanie w sytuacjach zagrożenia zdrowia.
Warsztat poprowadzi: Amelia Wałczyk

IV. Wszystko, o co może zapytać Cię Twoje dziecko – trudne rozmowy na każdy temat

Termin: 6.10.2018, g.: 9:00-14:00
Ten praktyczny i wypełniony doświadczeniem warsztat ma przybliżyć rodzicom techniki i narzędzia komunikacyjne, które umożliwią prowadzenie satysfakcjonujących rozmów zarówno z dociekliwym pięciolatkiem, jak i ze zbuntowanym nastolatkiem. Wiemy, że rozmowa to nie tylko narzędzie wychowawcze, ale przede wszystkim podstawowy budulec więzi z dzieckiem–niezbędnym do prawidłowego rozwoju.
Warsztat poprowadzi: Katarzyna Kloc

V. Depresja – cichy zabójca

Termin: 27.10.2018, g.: 9:00-14:00
Na warsztacie opowiemy o objawach depresji, które u młodzieży i dzieci wyglądają inaczej niż u dorosłych, aby nie przeoczyć momentu, gdy trzeba udać się do specjalisty. Ale przede wszystkim skupimy się na zwiększeniu kompetencji rodziców w rozmawianiu z dziećmi o emocjach, także o różnych odcieniach smutku, złości, samotności. Porozmawiamy, jak mądrze wspierać swoich podopiecznych i rozumieć ich potrzeby.
Warsztat poprowadzi: Hanna Lernacińska

Wszystkie dziania są BEZPŁATNE.

Obowiązują wcześniejsze zapisy, wszelkich informacji udzielamy pod nr telefonu: 71 338 30 03.

Zapraszamy do kontaktu!

Program współfinansowany ze środków Urzędu Miasta Wrocławia.

www.wroclaw.pl