Żyj zdroWIEM!

Zapraszamy dzieci i młodzież oraz ich rodziców na kolejną edycję programu profilaktyczno – rozwojowego.W jego ramach proponujemy:

I. PUNKT INTERWENCJI KRYZYSOWEJ

Ideą Punktu jest duża dostępność i możliwość uzyskania szybkiej, specjalistycznej porady w obszarze problemów psychicznych m.in. depresji, zaburzeń nastroju, kryzysów psychicznych, różnego rodzaju zaburzeń nerwicowych czy osobowościowych, często dramatycznie wpływających na jakość życia – zarówno osobistego jak i społecznego.

Chcemy, by Punkt był takim pierwszym krokiem na drodze do diagnostyki, czy ewentualnego późniejszego leczenia. By osoby zaniepokojone swoim stanem, czy też zachowaniem dziecka mogły w miarę szybko zasięgnąć specjalistycznej porady, dostać wsparcie, wiedzę i zostać skierowanymi do odpowiednich placówek, w celu ewentualnego leczenia.

Zapraszamy do odwiedzenia nowo powstałego Punktu Interwencji Kryzysowej zlokalizowanego przy ulicy Gajowickiej 164/1 we Wrocławiu, gdzie będzie można uzyskać bezpłatną pomoc psychologiczną.

Punkt będzie czynny we wtorki od 13:00 do 16:00 oraz piątki od 16:00 do 19:00.

Konieczna wcześniejsza rejestracja: 71 338 30 03

Zapraszamy zarówno dzieci z rodzicami, jak i młodzież oraz osoby dorosłe.

II. Cykl warsztatów

Odpowiadając na stale zwiększający się wskaźnik zarówno zaburzeń psychicznych jak i samobójstw wśród dzieci i młodzieży, w zakresie profilaktyki proponujemy cykl warsztatów rozwojowo-profilaktycznych dla uczniów szkół podstawowych klasy IV – VIII oraz młodzież w wieku (14 – 16 lat). Treść i sposób ich przekazywania będzie dostosowany do grupy wiekowej. Cykl złożony jest z 4 modułów. Każdy moduł trwa 3 godziny lekcyjne. Poszczególne moduły mogą być realizowane niezależnie od siebie w różnych grupach, w zależności od największych zdiagnozowanych potrzeb, jednak rekomendowane będzie uczestnictwo w całym cyklu, by zapewnić kompleksowość przekazywanych treści i ćwiczonych umiejętności.

Proponowane przez Nas warsztaty to:

1. Nie dam się!

Warsztat skoncentrowany na rozwoju umiejętności związanych z podejmowaniem świadomych decyzji w oparciu o zrozumienie siebie i szacunek w relacjach. Zajęcia będą poruszać zagadnienie potrzeb i własnych granic. Uczniowie zdobędą większą świadomość tych dwóch aspektów i dowiedzą się, w jaki sposób konstruktywnie można realizować swoje potrzeby i bronić własnych granic. Przetrenują również umiejętności i komunikacje asertywną związaną z odmawianiem i opieraniem się presji społecznej, nauczą się podejmować decyzje wynikające z własnego świadomego wyboru.

1. Jestem-potrafię-mam.

Warsztat skoncentrowany na rozwoju samowiedzy i wzmacnianiu poczucia własnej wartości. Uczestnicy będą mieli okazję przyjrzeć się sobie, swoim mocnym stronom i słabościom oraz ocenić, które z nich mają decydujący wpływ na podejmowane przez nich działania i realizowanie potrzeb i dążeń. Nauczą się, jak wzmacniać swoje kompetencje osobiste. Młodzi ludzie poznają również sposoby radzenia sobie z trudnościami emocjonalnymi i interpersonalnymi, rozładowywania napięcia i budowania motywacji.

1. Zdrowie mam w głowie- część 1.

Celem warsztatu jest EDUKACJA młodych ludzi dotycząca chorób psychicznych ze szczególnym uwzględnieniem depresji. Podczas zajęć uczestnicy nauczą się rozpoznawać niepokojące symptomy zarówno u siebie, jak i bliskich osób. Dowiedzą się również, jak rozumieć i monitorować swój stan psychiczny i kiedy zwrócić się po profesjonalną pomoc.

1. Zdrowie mam w głowie- część 2.

Warsztat ten jest kontynuacją poprzedniego warsztatu. Oparty będzie o najnowszą wiedzę naukową w dziedzinie PROFILAKTYKI zachorowania na choroby psychiczne ze szczególnym uwzględnieniem depresji. Będzie można także wrócić do tej samej klasy i odpowiedzieć na pytania, które mogły się narodzić po poprzednim spotkaniu. Ponadto poszukamy odpowiedzi na pytania związane z tym, w jaki sposób można poradzić się samemu i jak korzystać ze wsparcia bliskich osób. Poświęcimy także czas na tematykę czynników ryzyka w tym także stresu i jego profilaktyki.

Zainteresowane szkoły prosimy o kontakt.

Harmonogram warsztatów 2019

III. Kolejny etap programu to wsparcie i edukacja rodziców oraz opiekunów.

Z racji dużej intensywności pracy zawodowej i tempa życia rodzice bardzo często czują się zagubieni w obliczu bardzo poważnych problemów swoich podopiecznych. Nie wiedzą jakie objawy zachowania są normą a jakie wskazują na konieczność podjęcia np. leczenia. Mają trudność w rozmawianiu z dziećmi o ich emocjach, samopoczuciu, czy sferach intymnych, a przez to gubią kontakt i możliwość szybkiego zareagowania w obliczu problemu/choroby.

W 2020 roku chcielibyśmy zaproponować udział w wyjątkowym programie podnoszącym kompetencje wychowawcze „Damy radę!”. Przeprowadzimy dwa cykle warsztatów. Cykl będzie obejmował 4 trzygodzinne spotkania w okresie wrzesień- grudzień.  Warsztaty mają na celu nabycie praktycznych umiejętności, które wspierają rozwój dzieci, pomagają w budowaniu pozytywnej samooceny oraz dają narzędzia jak pomóc dziecku w pokonywaniu trudności emocjonalnych i behawioralnych. Cykl zawiera następujące składowe:

• Magiczna trójka, czyli – jak doceniać dzieci, aby zachęcać je do dalszej zmiany?
  • Dłoń narzekania vs. dłoń życzeń czyli, jak wpływać na pozytywną zmianę zachowania?
  • Jak wzmacniać współpracę dzieci i rodziców?
  • Program Dam Radę w praktyce rodzicielskiej i wychowawczej, czyli Jak pomagać dzieciom rozwiązywać problemy? oraz
  • Kroki do odpowiedzialności, czyli jak reagować na niepożądane zachowania dziecka?
    Warsztaty prowadzić będzie wykwalifikowany specjalista pracujący na co dzień metodą „Dam Radę”. Szczegółowe terminy podamy na wiosnę.

Wszystkie dziania są BEZPŁATNE.

Obowiązują wcześniejsze zapisy, wszelkich informacji udzielamy pod nr telefonu: 71 338 30 03.

Zapraszamy do kontaktu!

Program współfinansowany ze środków Urzędu Miasta Wrocławia.

www.wroclaw.pl