uNIEzależniaMY dla nauczycieli

Dla Was Drodzy  Nauczyciele przygotowaliśmy specjalny program, który ma na celu wzmocnienie Waszych ról  jako edukatorów profilaktyki. Chcemy wyposażyć Was w wiedzę i narzędzia, które w tym pomogą oraz dostarczyć Wam je na kilka sposobów.

• Warsztaty pokazowe
  • Materiały edukacyjne do pobrania
  • Dostęp do specjalnego forum dyskusyjnego

WARSZTATY POKAZOWE

Naszą inicjatywę realizować będziemy w pierwszej kolejności poprzez  2-godzinne warsztaty pokazowe, prowadzone przez jednego ze specjalistów, doświadczonych trenerów naszej Fundacji. Program zajęć zostanie wprowadzony w wybranych 2 klasach w 3 szkołach, które zgłosiły się do projektu.

Jakie korzyści przyniesie udział?

Uczestnicząc w zajęciach, będziecie mieli możliwość obserwowania, jak przeprowadza się tego typu zajęcia w praktyce. Otrzymacie również szczegółowy scenariusz oraz wszelkie niezbędne materiały do samodzielnego prowadzenia podobnych zajęć w innych klasach. Chcemy, abyście czuli się pewnie i dobrze przygotowani do przekazywania wiedzy i umiejętności z zakresu profilaktyki swoim uczniom.

Ponadto będziecie mieli szansę uczestniczenia w 2 spotkaniach online z trenerami odpowiedzialnymi za  realizację zajęć pokazowych. Celem tych spotkań będzie wymiana doświadczeń, omówienie ewentualnych trudności realizacyjnych oraz wypracowanie najlepszych praktyk związanych z prowadzeniem tego typu zajęć w klasach.

Macie także możliwość skorzystania z indywidualnych lub grupowych konsultacji z koordynatorem merytorycznym projektu. W ramach tzw. superwizji pracy będziecie  mieli okazję omówić swoje doświadczenia, uzyskać wsparcie i rady w zakresie doskonalenia swojego warsztatu kompetencji w zakresie profilaktyki. Konsultacje odbędą się online lub offline, w zależności od preferencji i możliwości organizacyjnych uczestników.

Jak przebiegnie skierowany do Was moduł kampanii?

W sumie przewidzianych jest 12 godzin zajęć pokazowych w 3 szkołach, dodatkowe 6 godzin spotkań online oraz 8 godzin konsultacji. Naszym celem jest zapewnić Wam odpowiednie narzędzia i wsparcie, abyście mogli efektywnie przekazywać wartościową wiedzę i umiejętności z zakresu profilaktyki swoim uczniom, przyczyniając się do budowania zdrowszego i bezpieczniejszego otoczenia szkolnego.

MATERIAŁY EDUKACYJNE

Nawet jeśli nie weźmiecie udziału w pokazowych zajęciach, znajdziecie tutaj wartościowe treści zarówno do lektury, jak i do pobrania na swój komputer.

Dodatkowo otrzymacie broszury z wiedzą na temat profilaktyki  oraz scenariusz zajęć profilaktycznych.

A w Strefie Ucznia i Strefie Rodzica kolejne materiały, które mogą się przydać w prowadzeniu zajęć profilakatycznych. Zapraszamy do lektury, dzielenia się i działania!

FORUM DYSKUSYJNE

Zapraszamy Was także do dołączenia do naszej społeczności na serwerze Discord, która jest skupiona wokół kampanii. Tam będziecie mieli okazję porozmawiać z innymi  nauczycielami, rodzicami, uczniami i specjalistami z naszego projektu. Wierzymy, że razem stworzymy interesujące dyskusje, a nasi eksperci chętnie odpowiedzą na Wasze pytania związane z szeroko rozumianą profilaktyką.

KLIKNIJ I DOŁĄCZ do serwera.